Sång till Karl-Bertil Jonsson, 14 år
Musik: Gunnar Svensson, Text: Tage Danielsson
Trumpet: Per Utbult, Gitarr: Stefan Rensfeldt
Årets julsång blir en hyllning till den gänglige gestalten Karl-Bertil Jonsson.
Pilate And Christ
Music: Andrew Lloyd Webber, Lyrics: Tim Rice
Trumpet/Horn: Per Utbult
Guitars: Lennart Wadén
Här kommer en liten påskhälsning från självaste Pontius Pilatus.
Grown-Up Christmas List
Music: David Foster, Lyrics: Linda Thompson-Jenner
Detta må vara den smörigaste jullåten i världshistorien. Men är det inte precis så man vill att det att den ultimata jullåten ska vara? Smäktande harmonier med ett extra tjockt lager Bregott och en pretentiös, lite naiv text med önskan om en bättre framtid och fred på jorden. Är det inte det budskapet vi behöver i tider som dessa ;-).
Heart of the Sea
Text / Musik: Mathias Svensson
Om min förra låt Högre Rymd var en hyllning till 80-talets Adolphson & Falk och Rymden, så kan man väl säga att det här är en hyllning till 90-talets Dive och det stora blå.
Högre Rymd
Text / Musik: Mathias Svensson
Högre Rymd är min hyllning till den svenska synt-duon Adolphson & Falk på deras 50-årsjubileum. Med hjälp av syntpionjären Greg FitzPatrick blev Adolphson & Falk föregångare med att förena 80-talets nya synt-baserade musik med välskrivna texter på svenska. Förutom det nya elektroniska soundet var nog ändå deras främsta kännetecken texterna som blandade traditionella teman som relationer och kärlek med texter om existentiella frågor, rymden och ny teknik. Deras musik och texter gjorde ett starkt intryck på mig som tonåring och låtarna håller än idag och fungerar lika bra att framföras akustiskt utan den elektroniska ljudbilden.
Koppången
Musik: Per-Erik Moraeus, Text: Py Bäckman
Den här sången var från början ett instrumentalt stycke skrivet av Per-Erik Moraeus från Orsa Spelmän. Py Bäckman skrev senare en text som spelades in till Anne-Sophie von Otters julskiva “Home for Christmas”. Det här är en orkestral version där även den sista julversen är med.
Tillägnan
Musik: Monica Dominique
Text: Lars Forsell
Trumpet: Per Utbult
Gitarr: Stefan Rensfeldt
Tillägnan är inte bara en vacker sång av Monica Dominique med text av Lars Forsell. Det är också titelspåret på mitt kommande album där jag har samlat nya och gamla inspelningar av favoritsånger som jag spelat in egna versioner av i min hemstudio.
För att få till det jazziga soundet och svänget i Tillägnan har jag haft stor hjälp av min svåger Per Utbult som spelar trumpet och Stefan Rensfeldt som spelar Gitarr. Tack vare er har inspelningen fått liv och en jazz-känsla som jag aldrig hade lyckats få till på egen hand.
Utan dina andetag
Text / Musik: Joakim Berg
Att ge sig på en klassiker som Kents “Utan dina andetag” är både vågat och kanske lite dumt? Det fins ju så många tolkningar redan och de flesta föredrar säkert originalet. Jag har valt att göra en lite annourlunda syntbaserad version som skiljer sig en del från Kents mer rockiga original.
Handens Fem Fingrar
Text / Musik: Peter LeMarc
Gitarr: Lennart Wadén
Om man går in och tittar på statistik från exempelvis Spotify så ser man att den mest spelade av mina låtar är min cover på Peter LeMarcs Handens Fem Fingrar. Eftersom det är en 8 år gammal inspelning som jag inte är helt nöjd med, bestämde jag mig för att spela in en ny version. Det som är uppdaterat jämfört med den gamla inspelningen är bl.a. ny tonart, nytt tempo, ny sång, ny orgel och framförallt riktig akustisk gitarr spelad av Lennart Wadén.
Ett glas öl
Text: Hasse Alfredsson, Musik: Kennedy Russel
Gitarr: Stefan Rensfeldt
Den här inspelningen är en jazzig hyllning till Hasse & Tage från den klassiska 88-öresrevyn.
Arrangemanget är inspirerat av Freddie Wadlings version med EST.
För er som tycker att texten romantiserar alkohol så finns det gott om bra alkoholfria alternativ 🙂
Beside
Musik: Vangelis/Anderson, Text: Jon Anderson
Den grekiska syntvirtuosen Vangelis blev aldrig någon ersättare som keyboardist när Rick Wakeman lämnade gruppen Yes 1974. Men kontakten med bandets sångare Jon Andersson ledde till flera framgångsrika album under 80-talet. Sången som jag har valt att spela in den här gången heter Beside och kommer från duons mest kända album The Friends of Mr Cairo från 1981. En smäktande syntballad med klassiska inslag och typisk Jon Anderson-text. Min version är ganska trogen originalet men har ett lite annourlunda och mer modert sound och ett betydligt lägre röstläge.
Man In The Mirror
Text / Musik: Glen Ballard & Siedah Garrett
Inför det här projektet satte jag upp några enkla regler.
- Gör en cover på en känd poplåt.
- Alla ljud på inspelningen ska vara skapade av min egen röst/kropp.
- Inga syntar eller traditionella instrument.
- I övrigt är alla tekniska hjälpmedel tillåtna.
Jag bestämde mig för att ge mig på Michael Jacksons fantastiska Man in the Mirror. En låt med ett starkt budskap som är mer aktuellt idag än någonsin.
When All Is Said And Done
Text / Musik: Benny Andersson & Björn Ulvaeus
Gitarr: Lennart Wadén
I kursen Musikproduktionsanalys fick vi som slutuppgift att utföra en transformationsuppgift. Vi skulle ta valfri låt och transformera till samma genre som en föregående imitationsuppgift.
I mitt fall hade jag tidigare som imitation spelat in en version av “Bridge over troubled water”.
Inspirerad av Benny Andersson och Viktoria Tolstoys version bestämde jag mig således för att ge mig på ett försök att transformera ABBAs “When all is said and done” till smäktande gospelinfluerad pianoballad.
Waves Of Time
Text / Musik: Mathias Svensson
Jag har inte skrivit så värst många låtar i mitt liv, men alla hittills har haft svensk text.
Så det här blir faktiskt premiär för min första låt på engelska.
Bridge Over Troubled Water
Text och musik: Paul Simon
Gitarrer: Lennart Wadén
Eftersom det var ett tag sedan jag spelade in en riktigt smörig ballad så tyckte jag att det började bli dags.
Och varför inte spela in en riktig klassiker som dessutom är en av mina absoluta favoritsånger.
Arrangemanget är gravt inspirerat av David Fosters version med Josh Groban & Brian McKnight.
När jag hörde den versionen föll jag pladask och kunde inte låta bli att planka stora delar av arret.
Ensamhetens hav
Musik: Göran Fristorp, Text: Johannes Edfelt.
Efter diverse utsvävningar i blandade musikstilar är jag tillbaka i den genre som jag behärskar bäst, nämligen smöriga syntdränkta ballader 😉
Den här gången har jag valt att spela in Göran Fristorps sång Ensamhetens Hav från filmen Underbara Älskade.
Redan första gången jag såg filmen så fastnade jag för den här sången. Smäktande vacker musik till en allvarlig text om ensamhet av Johannes Edfelt.
Firth of fifth
Text / Musik: Genesis
Ni som känner mig vet att mitt hjärta klappar lite extra för den lite obskyra och marginaliserade musikgenren “Progressive Rock”.
Och i synnerhet den symfoniska grenen som på svenska ibland kallas för symfonirock. Flera av mina vänner har frågat mig varför jag inte har spelat in några progressiva låtar och jag har svarat att det är en genre som verkligen kräver duktiga musiker. Inte skulle väl lilla jag kunna spela in något så komplicerat, eller?
Med dagens teknik och gott om tid så kanske man ändå skulle kunna få ihop ett hyfsat anständigt resultat.
Om man nu skulle göra ett försök så kanske man borde börja med en cover. Och om man ändå skulle kasta sig ut på okänt vatten så kanske man lika gärna kan ge sig på en riktig klassiker. Sagt och gjort, valet föll på en låt som kryllar av element som är typiska för genren. Udda taktarter, taktartsväxlingar, tempobyten, Mellotron, Hammond, baspedaler, 12-strängade gitarrer, långa instrumentala partier, och en flummig och totalt obegriplig text 😉 Dessutom är låten ganska lång vilket också är typiskt, och att låten är lika gammal som jag själv är ju en kul bonus.
Varsågoda, här kommer min inspelning av Genesis klassiker ”Firth of Fifth” från albumet ”Selling England by the Pound”.
Ljuset på min väg
Musik: T. Adolphson / A. Falk, Text: A. Falk
Det här är en personlig favorit från synt-popens glada 80-tal.
Adolphson & Falk blev redan i högstadiet några av mina första musikaliska förebilder.
Naturligtvis för deras sound eftersom man var “syntare”, men främst för deras förmåga som textförfattare och låtskrivare.
När sedan A&F i början av 2000-talet gjorde comeback och började framföra sina låtar akustiskt väcktes intresset på nytt.
Deras akustiska version av “Ljuset på min väg” kändes nästan ännu bättre trots att man saknade vissa element från originalet.
I min version har jag försökt att få med det bästa från båda versionerna.
I den stora sorgens famn
Musik: Ted Gärdestad, Text: Kennet Gärdestad
Ted Gärdestad har skrivit många underbara sånger varav flera har blivit riktiga klassiker.
En sång som kanske inte tillhör de mest kända men väl en av de vackraste är “I den stora sorgens famn”.
När jag såg Freddie Wadling och Helen Sjöholm framföra sången på TV blev jag helt såld.
Jag var bara tvungen att spela in en egen version.
Ett liv för mig
Text / Musik: Anders Edenroth
Är man kör-nörd som jag och har en hemstudio i källaren så måste man väl nästan testa att spela in en låt helt acappella.
Eftersom jag redan har skrivit låtar till båda mina döttrar kände jag att det var dags att tillängna en sång till min fru Åsa.
Passande nog så skrev Anders Edenroth i The Real Group sången “Ett liv för mig” till sitt eget bröllop och sin blivande fru som av en ren tillfällighet också råkar heta åsa
(den framfördes faktiskt även på vårt bröllop). Det var väl inte så mycket att tveka på.
Frågan var bara om jag skulle fixa att sjunga alla stämmorna själv.
Tjejstämmorna skulle nog gå att sjunga i falsett men Edenroth har ju ett betydligt högre register än jag, så jag skulle nog behöva sänka den.
Problemet är ju att basstämman redan är låg i originaltonarten 😉
Inspelningen är gjord enbart med min egen röst och alla stämmor är inspelade i aktuell tonart.
Stars
Musik: Claude-Michel Schönberg, Text: Herbert Kretzmer
Hur kommer man på den smått galna idén att spela in ett musikalnummer?
Dels ville jag efter alla smöriga popballader ge mig på nåt med lite större vokal utmaning.
Sen ville jag också testa hur bra man kan få ett riktigt orkesterarr att låta utan riktig orkester.
Om man nu ska välja en karaktär och en sång, så måste man ju hitta nåt som passar röstmässigt. Mitt val föll på skurkens paradnummer från världens kanske bästa musikal.
“Stars” med den fanatiska polismästaren Javert från musikalen Les Misérables.
Koppången
Musik: Per-Erik Moraeus, Text: Py Bäckman
Den här sången var från början ett instrumentalt stycke skrivet av Per-Erik Moraeus från Orsa Spelmän.
Py Bäckman skrev senare en text som spelades in till Anne-Sophie von Otters julskiva “Home for Christmas”.
När jag hörde en inspelning med Sissel Kyrkjebø med en lågmäld trum-loop i bakgrunden blev jag inspererad att spela in en liknande version.
Jag tyckte det var en kul utmaning för mig som bas att sjunga in ett stycke som mig veterligen endast har spelats in av kvinnor.
Precis som i Helen Sjöholms version valde jag att utelämna den sista versen för att sången inte skulle bli så “julig”.
Ich bin ein Bass
Written by Edmund Kötscher
Ja’ ä inte bitter!
Varför är det alltid tenorerna som får all uppmärksamhet, vackra arior och snygga brudar.
Vad är det som är så märkvärdigt med att kunna kvida höga pipiga toner.
Det är väl inte speciellt manligt, eller?
När jag rotade genom gamla noter så hittade jag ett gammalt paradnummer från min ungdom.
En hyllning till alla basar med hår på bröstet som föredrar att sjunga i den stora oktaven.
Som en bro över mörka vatten
Musik: Paul Simon
Svensk text: Åke Arenhill
Gitarrer: Lennart Wadén
När man har lagt ner så mycket tid på plankning, inspelning och redigering så är det väl lika bra att spela in en svensk version när man ändå har musiken på plats.
Hjulen snurrar
Text / Musik: Mathias Svensson
Eftersom de flesta låtar som jag spelar in tenderar att bli smöriga ballader tänkte jag att det var dags att försöka sig på något lite tyngre och mer uptempo.
Resultatet blev en ganska syntig låt med en text med aning av begynnande 40-årskris 😉
Sagornas prinsessa
Text / Musik: Mathias Svensson
När jag var pappaledig med min yngsta dotter höll jag precis på att slutföra inspelningen av “Lilla ängel” som jag skrivit till storasyster.
För rättvisans skull kändes det som jag behövde skriva en sång även till lillasyster.
Så det var bara att plocka fram papper och penna och börja knåpa på en text.
Eftersom det mesta jag skriver och spelar in tenderar att bli smöriga ballader kände jag att det var dags att försöka mig på nåt lite poppigare och mer up-tempo.
Trots att jag inte hade skrivit någon egen musik på över tio år så lyckades jag med viss möda få till en liten “syntpop-dänga”.
Nu några år senare har jag äntligen fått tummen ur och slutföra inspelningen av det som skulle bli “Sagornas Prinsessa”.
Julsång
Musik: A. Adam, Text: Augustin Kock
Nu när man hade provat på musikal så kände jag att jag ville spela in något ännu mer klassiskt.
Och vad kan bli mer klassiskt än Adams Julsång.
Eftersom jag i Stars hade utgått från ett färdigt orkester-arr ville jag denna gången testa på att göra ett eget arrangemang.
Resultatet blev en ganska svulstig inspelning av O Helga Natt.
Lilla ängel
Text / Musik: Mathias Svensson
Den här sången skrev jag ursprungligen i slutet av gymnasiet fast då med en annan text.
När jag fick min första dotter kände jag att jag ville skriva en ny text till henne,
eftersom jag tyckte att det var en bra låt och den gamla texten kändes alltför personlig och inaktuell.
Kärleksberoende
Text / Musik: Mathias Svensson
Det här är en nyinspelning av en gammal låt som jag skrev under en deppig period i slutet av gymnasiet.
Jag tyckte ändå att låten var så pass bra att jag ville göra en bättre inspelning att bevara för framtiden.